Modern Magyarország Mozgalom párt (MoMa) néven új párt alapítását jelentette be Bokros Lajos, a Horn-kormány pénzügyminisztere, európai parlamenti képviselő vasárnap Budapesten.

A pártot vasárnap hozták létre az alapító okirat megalkotásával, a párt elnöke Bokros Lajos, alelnöke Pusztai Erzsébet volt MDF-es országgyűlési képviselő. Az igazgatóság tagja Cselényi László, a Duna Televízió korábbi elnöke, Pálfy G. István újságíró és Kajdi József jogász.

A párt megalakulásáról tartott sajtótájékoztatón kiosztott dokumentum szerint a párt az egyén, a piac, a magán- és szellemi tulajdon szabadságát akarja képviselni amellett, hogy hisznek a szabad piac, a kereskedelem és a vállalkozás jólétteremtő erejében.

Bokros Lajos beszédében hangsúlyozta: 2014-ben arról kell dönteni, hogy a klasszikus, európai fejlődést, vagy a tekintélyelvű rendszert választják-e az emberek. Szerinte utóbbi esetben mindenféle felzárkózásnak "búcsút mondhatunk", nemzetközi elszigetelődés, társadalmi bomlás lesz az eredmény.
A párt alapelvei közé tartozik a nemzeti összefogás, szolidaritás, az európai érdekrend maradéktalan képviselete, a demokrácia igenlése, az emberi jogok védelme, a szabad piac, az egyén szabadságának, méltóságának, megbecsülésének képviselete - mondta az elnök.

Közölte továbbá: Szent István-i hagyományok alapján magyarként tekintenek arra, aki annak vallja magát, elfogadják és tisztelik a kettős, vagy többes önazonosságot, és a magyar nemzet része mindenki, aki bármit tesz az ország gazdasági, kulturális és erkölcsi felemelkedéséért.
Bokros Lajos azt is elmondta, elutasítja, hogy választásokat csak hazugságokkal, a rövidtávú politikai érdekek figyelembevételével, populista szólamokkal lehet megnyerni, ezért a MoMa az őszinte politizálás híve.

Az MTI kérdésére válaszolva azt mondta: a demokratikus ellenzéknek össze kell fognia ahhoz, hogy leváltsák az Orbán-kormányt, ezért aki az összefogás ellen tesz, "nagy történelmi felelősséget vesz magára".

Pusztai Erzsébet alelnök futballból vett hasonlattal élve azt mondta: többféleképpen lehet játszani a labdajátékot: a grundon, ahol aki erősebb, leváltja a bírót és a partjelzőt, kioszt néhány sárga és piros lapot, bokarúgást az ellenfélnek.

Akit így győznek le, tele van félelemmel, megalázottsággal, haraggal. De kérdés, hogy érezhet-e valódi büszkeséget az, aki ilyen meccsen nyer? - tette hozzá
Martin Callanan, az Európai Konzervatívok és Reformerek képviselőcsoportjának elnöke azt mondta, hogy ha minden országnak lenne egy Bokros Lajosa, akkor az euró ma sokkal jobb állapotban lenne. Hangsúlyozta: szükség van olyan politikusokra az unióban, akik értik a gazdaságot, mert a térséget versenyképesebbé, nyitottabbá, szabadabbá kell tenni.

A sajtótájékoztató helyszíne, az egyik budapesti szálloda épülete előtt néhány demonstráló egy transzparenst tartott, amelyen egyebek mellett az állt: "Elég volt!", "Bokros átvert mindenkit!", "Kommunistából konzervatív?".

JESZ: Bokrosnak nincs helye a magyar közéletben

A Jólét és Szabadság Demokrata Közösség (JESZ) szerint Bokros Lajosnak nincs helye a magyar közéletben. Most megalakult pártjának egyetlen küldetése van: Bajnai hátán belovagolni a parlamentbe, ennek érdekében pedig konzervatív jelmezbe bújt a volt szocialista pénzügyminiszter.

A Bokros Lajost jól ismerők szerint már önmagában mulatságos mutatvány elhitetni, hogy a volt MSZMP-s képviselő egyszeriben jobboldali lett és konzervatív. E parádé egyetlen célja, hogy a Fidesz-ből kiábránduló jobboldali szavazókat betereljék a Bajnai Gordon által gründolt ellenzéki tömörülésbe.

A Jólét és Szabadság Demokrata Közösség (JESZ), az MDF jogutódjaként arra figyelmeztet mindenkit, hogy Bokros Lajos a hazugságok nagymestere. Annak idején elhitette az MDF-esekkel, hogy soha nem volt MSZP-tag, hogy képviselői mandátumát csak a közösség érdekében használja majd és visszaadja azt, amennyiben visszahívják. Azóta kiderült, hogy MSZP tag volt, amikor pedig visszahívták, természetesen nem adta vissza jelölőszervezetének mandátumát. Bokros Lajosnak ugyanakkor a múltjában is sok a fehér folt, hiszen máig nem tudni, hogyan írta meg doktori munkáját a Panamai Állami Egyetemen tanultak alapján, miután kiderült, hogy soha nem volt a Panamai Állami Egyetem hallgatója. A JESZ szerint éppen a Bokros Lajosok által megtestesített politika az, amiért ma a magyar választópolgárok nem hisznek a politikusoknak. Ezt bizonyítja, hogy a felmérések szerint rekord méretű azok száma, akik nem kívánnak szavazni a következő választásokon. A JESZ szerint az embereknek elegük van a múlt politikai nemzedékéből és azokból a képviselőkből, akik a politika szót a lopások és hazugságok szinonimájává tették. Bokros új pártjának egyetlen célja van: beállni Bajnai Gordon mellé és valahogy kialkudni egy képviselői mandátumot, amiből ismét munka nélkül lehet közpénzből élni.

A JESZ konzervatív pártként álságosnak tartja, hogy Bokros Lajos konzervatív köntöst húz ahhoz, hogy Bajnai Gordon egyáltalán szóba álljon vele. A JESZ meggyőződése, hogy mindössze egy újabb Bokros féle köpönyegforgatásnak vagyunk szemtanúi. A jobboldali pártok és az állampolgárok közös felelőssége az, hogy megvédjük a nemzeti oldalt az élősködő, hazáját külföldön folyamatosan lejárató Bokros Lajosoktól.

Bajkó-Sokoray István, alelnök (JESZ U21) 

Bokros Lajos 2009-ben az MDF listájának éléről jutott az Európai Parlamentbe (EP), 2010-ben pedig a párt miniszterelnök-jelöltje volt, az MDF két évtized után azonban a választáson kiesett a parlamentből. Jogutódja, a Jólét és Szabadság Demokrata Közösség arra hivatkozva, hogy Bokros Lajos minden kapcsolatot megszakított a párttal és annak politikáját nem képviseli, felszólította a politikust, adja vissza EP-mandátumát, de Bokros Lajos erre nem volt hajlandó.

Bokros Lajos 2011-től a Szabadság és Reform Intézet kuratóriumának vezetője. Az intézet céljai között szerepel a konzervatív-szabadelvű értékek hiteles képviselete, a szabadságjogok, az alkotmányosság, és a demokrácia erősítése, a vállalkozási szabadság és a szabályozott, de szabad piacgazdaság védelme, valamint az állam átfogó reformja. 

(MTI, gondola.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://antibokros.blog.hu/api/trackback/id/tr445254302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vállalkozz · http://szallashelyek-utazas.info 2013.08.08. 14:04:52

Elég fura ez a cikk? Találkozott az írója már Bokros Lajossal? Tud jobbat a mai menüből (Orbán, Bajnai, Gyurcsány.. brrrr)? Valahogy nem világos, hogy mi a célja.

Az tény, hogy a legjobb LMP és Jobbik képviselőkkel összekötném Bokros Lali-t, és úgy engedném csak a tűz közelébe, hiszen elég lassú :).
divat-trend.info/dr-pusztai-erzsebet/

Optimistán, erényesen és szorgosan! :)